İçindekiler
Doğumdan bir yaşına kadar kilo ve boyları üç katına ulaşmış ve baş-göğüs çevreleri eşitlenmiştir. Gündüz uykuları azalmış ve hareketlenmeye başlamışlardır. Bebekler yaşlarına uygun olarak yemek yemeleri desteklenmelidir. 1 yaş bebek gelişimi döneminde kilo kontrolü düzenli olarak yapılmalıdır. Eğer bebek doğum kilosunun üç katına çıkmadıysa, baş ve göğüs çevre ortalaması 46-30 cm olmayabilir, bu durumda doktorunuza tedbir amaçlı görünmenizde fayda olacaktır.
Aynı şekilde 1 yaş bebek gelişimi döneminde diş ve diş etleri de geleceği için önemlidir. Diş çıkarma aşamasında ve diş eti sağlığı için uzmana belirli aralıklarla götürmekte fayda vardır.
1 Yaş Bebeğin Anatomik Yapısı Gelişimi
- Bu yaştaki bebekler farklı bir engel olmadığı sürece yürümeye başlarlar
- Yemeklerini kendileri yer, çatal ve kaşık kullanabilirler.
- Bardak ve fincan kullanabilirler.
- Topu elleriyle atıp, ayakları ile tekmeleyebilirler.
- Kendilerine doğru gönderilen nesneleri yakalayabilirler. Derinlik algısı gelişmiştir
- Canlı resim ve renkli karakterlere karşı ilgilidirler. Çocuk kitapları özellikle ilgi çekici olabilir ve kitap yapraklarını çevirmenin mantığını kurabilirler
- Boya kaleminin nasıl ve ne amaçla kullanıldığını kavrayabilirler ve kendilerince karalama şekiller çizebilirler.
- Oyuncaklarla farklı oyunlar oynayabilirler.
1 Yaşındaki Bebeğin Dil gelişimi
Çocuktan çocuğa değişen bir durumdur. Bir yaş bebek gelişimi evresinde bazı bebekler daha erken konuşurken bazı bebekler ise nesneler ve tanıdık ifadeleri kolaylıkla söyleyebilirler. Genel olarak, erkek çocuklarına göre kız çocukları konuşmayı daha çabuk kavrarlar.
Bu dönemde çocuklar söylenenleri anlarlar bunun için çok dikkatli cümleler kurulmalıdır. 1 Yaş evresi bebeklerde kelime öğrenme süreci de başlar ve etrafındaki sesleri taklit edebilirler. Bu süreçle birlikte öğrenilen ses ve anlamlı kelimeler rutin olarak tekrar edilir.
1 Yaş Bebeklerde Duygusal Gelişim
1 Yaş bebekler etraflarına karşı oldukça meraklı ve bu merakını gidermek için azimlidirler. Birçok konuda kendi başlarına hareket etmek isterler ve bu sayede çevreyi daha iyi tanırlar.
Dünyası büyük ölçüde genişler ve artık bağımsız hareket etmek isterler. 1 Yaş çocuklar etraflarını tanıma sürecinde özgürlükten yandırlar. Çünkü her şeyi deneyimleyerek öğrenmek isterler. Bu içgüdü fark edildiği zaman ebeveynlerinin dikkatli davranmaması sonucu, özgürlük kavramı inatçılığa dönüşür.
Bir yaş bebek gelişimi evresinde bebekler anneden ayrılma korkusu yaşarlar. Kendilerini annenin yanında güvende hissederler. Bu durum aslında çocuğun annesi ile olan duygusal bağından gelir ve zamanla annenin ondan tamamen ayrılacağı korkusu da bu bağımlılığın göstergesi olacaktır.
1 Yaşındaki Bebeğin Sosyal gelişimi
- Bir yaş bebek gelişimi döneminde olan çocuklar bu evrede paylaşmayı bilemezler.
- Tepkilerini küçük şımarıklıklar ile gösterebilirler.
- Çocuklar bu dönemde yaşıtlarıyla birlikte olmaktan zevk alırlar.
- Çocuklarda sosyallik daha ileriki yaş dönemlerinde gelişse de bu dönem çocuklar diğer çocuklarla zaman geçirmekten hoşlanırlar.
- Bu yaşlardaki çocuklar benmerkezcidir.
- Bu dönem, ilk Bencilliğin yani dünyadaki en önemli varlığın kendileri olduğunu düşündükleri karakterin de başlangıç dönemidir. Doğru yaklaşım olmazsa sonrasında sosyal çevrede sorun yaşayabilir.
- Bir yaşındaki çocuklar sinirli olurlar.
- Hoşlarına gitmeyen bir durum karşısında, sinirli bir şekilde bağırarak, etrafındaki eşyaları fırlatarak ve kendilerine zarar vererek gösterebilirler
- Özellikle uzun süre nefes almayarak ta tepki gösterebilirler. Bu gibi durumlarda onları sakinleştirmeye çalışmak daha doğru olacaktır.
- 1 yaş çocuk gelişimi döneminin en belirgin özelliği aşırı meraktır.
1 Yaş Bebek Sendromunda Yapılması Gerekenler
- Bebeklerin geçirdiği öfke nöbetinin sebepleri bulunmalıdır.
- Yaşanılan belli rutinlerine sadık kalınmalıdır. Belirli yemek vakti, uyku vakti gibi her gün yapılan aktivitelerde düzen bozulmamalıdır.
- Gün içinde bebeklerin enerjilerini boşaltması sağlanmalıdır.
- Çocuklara seçme şansı verilmelidir.
- Bebekler hırçınlaştığında ailelerin sakinliklerini korumaları çok önemlidir.
- Öfke nöbetleri sırasında çocukların istediği her şey verilmemeli ve yapılmamalıdır. Bu davranış çocuklarda güdülemeye neden olur ve istekleri yapılmadığında yine bu yönteme başvurmayı öğrenmiş olurlar.
- Çocuklar ilgi çekmek için saldırgan tavırlar sergileyebilir. Bunun için günün belli zamanlarında çocuklara özel olarak zaman ayrılmalıdır.
Sağlıcakla Kalın.