İçindekiler
Çocuklarda Ateş her anne babayı tedirgin eden önemli bir sorundur. Normal vücut sıcaklığı yaklaşık 36.4 derecedir, ancak bu bünyeye göre değişir. Sağlıklı bir vücut ısısı gün boyunca hafif dalgalanma gösterebilir ve diş çıkarmakta olan küçük çocuklar genellikle normalden yaklaşık 0,5 derece daha yüksek bir sıcaklığa sahiptir. Ancak çocuğunuzun sıcaklığı 38 derece veya daha fazla yükselirse, bu ateş olarak bilinir.
Çocuklarda Ateş Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Çocuğunuzun sadece anlına dokunarak ateşi olup olmadığını anlayabilirsiniz. Cildi normalden daha sıcak olacaktır. Ancak, çocuğunuzun sıcaklığını kontrol etmenin en iyi yolu, çoğu süpermarkette ve eczanede satılan bir dijital termometre kullanmaktır.
Doğru okuduğunuzdan emin olmak için paket üzerindeki talimatları izleyin. Çocuğunuzun sıcaklığını almanın en iyi yolu hakkında pratik ipuçları alın ve diğer termometre türlerinin (şerit termometreler gibi) neden önerilmediğini öğrenin.
Çocuğumun Ateşi Çıktığında Endişelenmeli miyim?
Çocuğunuzun ateşi olduğunda mutlaka endişelenirsiniz, ama genellikle ciddi bir şey olmayacaktır . Ateş, vücudun doğal savunma sisteminin bir parçasıdır ve küçük çocuğunuzun virüslere ve diğer enfeksiyonlara karşı savaşmasına yardımcı olur. Ama şimdi altı aydan büyük çocuklarda ateş her zaman bir doktora görünmesi gerektiği anlamına gelmez.
Bir ateş bazen bir şeyin daha ciddi bir belirtisi olabilse de çocuğunuzun diğer semptomlarına da dikkat etmek iyi bir fikirdir. Bu, çocuğun doktora götürülme gerekliliği ya da evde onunla ilgilenmeniz gerekliliğini bilmenize yardımcı olacaktır.
Çocuklarda Ateş Neden Olur?
Vücudunun küçük bir enfeksiyonla savaşması halinde çocuğunuzun ateşi olabilir, örneğin:
- Soğuk algınlığı
- Grip
- Kurtçuk
- Kulak enfeksiyonu
Pek yaygın olmamakla birlikte, bu ciddi bir hastalıkların belirtisi de olabilir:
- Zatürree
- Septisemi
- Menenjit
Çocukta, bağışıklık sisteminin çalışmasından dolayı bir süre ateş görülebilir. Bu, daha küçük bebeklerde iki aylık veya dört aylık aşıları olanlarda daha yaygındır, ancak herhangi bir aşıdan sonra da ortaya çıkabilir.
Çocuğumun ateşini azaltmak için ne yapabilirim?

Çocuğunuz rahat ve semptomlarından aşırı rahatsız değilse, ona parasetamol veya ibuprofen vermeyin. Ateşin vücuda enfeksiyonla savaşmasına yardım ettiği düşünülür, bu yüzden çocuğunuz rahatsız olmadıkça ateşi indirmeye çalışmanıza gerek yoktur. Yine de 39 – 40 dereceleri bulmamasında fayda var.
Çocuğunuz zayıf hissediyorsa, ona önerilen parasetamol veya ibuprofen dozunu verebilirsiniz. Ne kadar zaman vereceğinizden emin değilseniz, eczacınıza danışın. Asla aspirin vermeyin, çünkü çocuklar için güvenli değildir.
Çocuğunuzun ateşini soğuk suyla düşürmeye çalışmayın. Bu, çocuğunuzun cildini soğutabilmesine rağmen, çekirdek gövdesinin ateşini daha da kötüleştirmesine neden olabilir.
Bunun yerine, ateşi olduğunda çocuğunuzu rahat ettirmek için bu yolları deneyin:
- Çocuklarda ateş sorununun dehidratasyon riski daha fazladır, bu yüzden küçük çocuğunuzun bol miktarda içeceğinden emin olun. Emziriyorsanız, ekstra süt verin. Aksi takdirde, su veya süt en iyi içeceklerdir.
- Ayrıca, iyi seyreltilmiş meyve suyu (bir birim meyve suyuna 10 birim su) sunabilir, ancak, “meyve suyu içecekleri”, gazlı içecekler ve sıcak içecekler kesinlikle vermeyiniz.
- Çocuğunuzu yemeye zorlamayın, ama isterse yemek verin. Çorba ve buzlu şekerlemeler de iyi bir seçenek olabilir;
- Çocuğunuz anaokulu, kreş veya çocuk bakıcısına gidiyorsa, ateşi olduğunda onu evde tutmanız gerekir. Ayrıca çocuk bakım sağlayıcınızı küçük çocuğunuzun hastalığından haberdar etmelisiniz.
- İsterse dinlenmesine izin verin.
- Onu normal giydirin. Aşırı ısınabileceği için üst üste giydirmeyin. Ama onu kapalı ve rahat tuttuğunuzdan da emin olun.
- Kötüleşmediğinden emin olmak için, gece de dahil olmak üzere düzenli olarak kontrol edin.
Çocuklarda Ateş Sorunu İçin Ne Zaman Doktora Gidilmeli?
Çocuğunuzun ateşi veya diğer semptomlarından herhangi biriyle ilgili endişeleriniz varsa, doktorunuzla bir randevu alın.
- Olağandışı susama, koyu sarı çiş, baş dönmesi veya ağız ve dudak kuruluğu gibi belirtiler gösteriyor
- Beş günden fazladır ateşli.
- Bir döküntü yanı sıra yüksek sıcaklık var.
- Bazen çocuklarda ateş, acil tedavi gerektiren daha ciddi bir durumun belirtisi olabilir. Bu durumda 112’yi arayın ve ambulans isteyin. Acil durumlarda ambulansı beklemek daha doğru olacaktır.
- Burun tıkanıklığı, ışığa karşı hassasiyet gibi menenjit semptomları var.
- Alışılmadık derecede halsizlik belirtisi var.
- Mavi veya gri renkte soluk veya lekeli bir cilde sahip.
- Uykulu ya da uyandırması zor bir durumda.
- Nöbet veya fit (ateşli kasılma) yaşıyor.
- Soğuk eller ya da ayakları var.
- Nefes almakta zorlanıyor.
Şüpheniz varsa, tıbbi tavsiye almak her zaman daha iyidir. Çoğu durumda, çocuklarda ateş ciddi bir şeyin işareti olmayacaktır ve muhtemelen birkaç gün içinde kendi başına geçecektir.
Sağlıcakla Kalın.